Voorwoord

Sinds 2003 run ik met veel plezier mijn Bed & Breakfast in de plaats Slijk-Ewijk. Dat is aan de Waal gelegen, tussen Nijmegen en Arnhem. De boerderij draagt de naam de Remketting. Een remketting is een onderdeel van een paard en wagen. Als het paard met de wagen van de dijk afging, dan werd de ketting in het achterste wiel gestoken zodat de wagen niet tegen het paard kon aanrijden.

In de afgelopen zeventien jaar heb ik heel veel gasten mogen ontvangen. Mensen, in alle soorten en maten, BN-ers, maar vooral ook veel ‘gewone’ mensen. Mensen alleen, stelletjes, hele familie’s die iets speciaals te vieren hadden, concertgangers, vrienden- en fietsclubs. Mensen met heel veel vrolijkheid, maar ook met beperkingen of tegenslagen.

Sommige logees ben ik nooit vergeten. Sommige situaties waren hilarisch. Soms vielen vakantiegangers op door hun levensverhaal of hoe ze met het leven omgaan. Vooral door dat laatste zijn bepaalde logees me altijd bijgebleven. Mijn gasten hebben bij het afscheid nemen voor mij ook vaak wat woorden geschreven in mijn gastenboekje. De vijftien mooiste ontmoetingen uit de afgelopen vijftien jaar zijn door mijn nichtje Marjan Scheer beschreven.

Veel leesplezier!

Erla Braskamp

 

Harde werkers

In de vijftien jaar dat ik nu mijn B&B run, heb ik ook een…

Verwennerij

“Welkom” roep ik naar het echtpaar van middelbare leeftijd.…

Spelletjesavond

Met een glimlach sta ik in mijn keuken. Wat een gegiechel en…

Esther

“Dit is mijn laatste wens. Nog een keertje met mijn moeder…

Concertgangers

“En, hoe was het concert?” Ik breng het ontbijt voor een…

Mystery guest

“Pap en mam in het hemelbed!” roept een van de kinderen lachend.…

Ontevreden

Heb ik wel aan alles gedacht? Voldoende boodschappen gehaald?…

Siem

Daar sta je dan … op de snelweg richting Schiphol en tien auto’s…

De Vierdaagse en MH17

“Jij nog een speklapje of een worstje, Erla?” Zoals elk…

Verdriet

“Ogenblikje!” roep ik, als ik het portier van mijn auto openzwaai.…

Buitenlandse gasten

“Errrlaaaa!” Als in een film rent er een prachtige man, keurig…

Tieners

“Fijn dat je nog een kamer vrij had!” Anna geeft me een ferme…

De oorlog

“Welke route kunnen we het mooist fietsen richting Nijmegen?” Voor…

Bloesemfair

“Nee, we gaan de drank niet verkopen, maar alleen laten proeven.…

De opening

Met mijn auto volgeladen met de laatste spullen rijd ik ‘mijn’…